Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Ορχομενού

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης του Ορχομενού στην ενορία της Παναγίας της Σκριπούς. Υπήρξε ενοριακός ναός της Σκριπούς τα χρόνια που ακόμα η Παναγία ήταν μοναστήρι και μάλιστα μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας αποτέλεσε τον πρώτο Μητροπολιτικό ναό του Δήμου Ορχομενού.

Ο ναός, που είναι κτισμένος στον ρυθμό της βασιλικής, οικοδομήθηκε στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας στα τέλη του 16ου αιώνα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο ναός αυτός είναι ταπεινός, απλός και απέριττος, όπως όλοι οι ναοί της Τουρκοκρατίας, δεν ακολουθεί το γνωστό αγιογραφικό κύκλο, που έχουν οι άλλες εκκλησίες. Αντιθέτως είναι αγιογραφημένος με μαρτύρια Αγίων. Με τον τρόπο αυτό ο αγιογράφος ήθελε να δώσει στους σκλαβωμένους ραγιάδες το μήνυμα ότι, όπως οι Άγιοι της εκκλησίας υπέφεραν πάρα πολλά, αλλά στο τέλος πήραν το στεφάνι της νίκης, έτσι και το σκλαβωμένο γένος των Ελλήνων κάποια στιγμή θα ελευθερωθεί και θα αποκτήσει την εθνική του ελευθερία, όπως και έγινε με τη χάρη του Θεού κατά την επανάσταση του 1821.

Ο ναός με το Β.Δ. 19-4-1921 (ΦΕΚ 68/Α/26-4-1921) έχει περιληφθεί στα προέχοντα Βυζαντινά μνημεία.