Κατόπιν σχετικής απόφασης η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ κ. Φανή Παπαθωμά επεκτείνει την απαγόρευση της διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ΝATURA καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν.998/1979 (Α΄289) για την αντιπυρική περίοδο, και συγκεκριμένα έως την 31η Αυγούστου 2023, στην ΠΕ Βοιωτίας.

Το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή επικίνδυνων δραστηριοτήτων και πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.

Η παραπάνω απαγόρευση θα ισχύει τις ημέρες, που ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιών, που δημοσιεύεται από την προηγούμενη ημέρα στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr), παρουσιάζει για τις περιοχές που εφαρμόζεται η απαγόρευση, κατάσταση κινδύνου 3 (υψηλή), ή 4 (πολύ υψηλή), ή 5 (κατάσταση συναγερμού) και θα ισχύει από την 12η βραδινή της τρέχουσας ημέρας έως την 12η βραδινή της επομένης ημέρας.

Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές, αποκλειστικά για την μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας  και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται επίσης τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών, των Ο.Τ.Α, των Στρατιωτικών Υπηρεσιών, που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία ή την Δασική Υπηρεσία ή τον οικείο Δήμο ή τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού & Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Στον Δήμο Ορχομενού η συγκεκριμένη απαγόρευση αφορά στο περιαστικό δάσος Κοκκίνου όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr) καθώς και στην Π.Ε. Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 

Print Friendly, PDF & Email