Ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού στον αγώνα των εργαζομένων για τη διάσωση της Γ.Μ.Μ.Α.Ε ΛΑΡΚΟ το οποίο εκδόθηκε κατά τη συνεδρίαση της 28ης Μαϊου 2020.

Η κυβέρνηση, στις 12 Φεβρουαρίου 2020 ψήφισε νόμο (Ν.4664/2020) όπου με το άρθρο 21 η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με στόχο την εκκαθάριση εν λειτουργία.
Το σχέδιο διχοτόμησης της ΛΑΡΚΟ σε “καλή” και “κακή” οδηγεί σε αφανισμό τη μοναδική βιομηχανία εξόρυξης και παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και στην ΕΕ και φυσικά εξαλείφει κάθε προοπτική ανάπτυξής της. Απασχολεί σε µόνιµο και εργολαβικό προσωπικό περί τα 1500 άτοµα ενώ δίνει έµµεσα εισόδημα σε 20.000 προμηθευτές, εργολάβους και µμεταφορείς που δραστηριοποιούνται στην εταιρεία.
Το κράτος ως κύριος μέτοχος οφείλει να συνεχίσει να συµµετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας και της διασφάλισης των εργαζομένων της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι ακριβοπληρωμένοι και δεν έχουν εργασιακά προνόμια, είναι βιομηχανικοί εργάτες που απασχολούνται σε ιδιαίτερα αντίξοες και επώδυνες συνθήκες.
Ως δημοτική αρχή εκφράζουμε την αγωνία μας και την ανησυχία για την τύχη της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων της. Οι τελευταίες εξελίξεις, με μια σειρά αποφάσεων του «εκκαθαριστή», έχουν οδηγήσει την εταιρία σε τραγική κατάσταση θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την συνέχιση της λειτουργίας της, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι αναμενόμενες επιπτώσεις λόγω της πανδημίας θα είναι τραγικές για την Εθνική Οικονομία και την αύξηση της ανεργίας.
Η ΛΑΡΚΟ σήμερα, είναι σχεδόν κλειστή και κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά». Για πρώτη φορά βρίσκεται σε πλήρη αδιέξοδο σε συνδυασμό με τη κατακόρυφη μείωση της παραγωγής περίπου στο 20% των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρίας. Η οργή των εργαζομένων που υφίστανται άδικες, αναιτιολόγητες, και αναποτελεσματικές αποφάσεις οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις τόσο τους ιδίους όσο και τις οικογένειές τους.
Σε καμία περίπτωση δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η εταιρεία, ούτε προφανώς για τις διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές των διορισμένων διοικήσεων.
Τα τελευταία χρόνια με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων έχουν αναδιαρθρωθεί πολλές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και τράπεζες. Τα χρήματα που απαιτούνται για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορχομενού συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για τη διάσωσή της εταιρίας καθώς , και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.
Δηλώνουμε τη συμμετοχή και την αμέριστη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις που προκηρύχθηκαν από την επιτροπή αγώνα. Η ΛΑΡΚΟ, αποτελεί εθνικό πλούτο, μπορεί και πρέπει να διασωθεί.
Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύση ΤΩΡΑ στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει και να μην συνεχίσει την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ μέσω της οδού εκκαθάρισης. ΄Έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες και πρέπει να σώσουν όλοι μαζί τη ΛΑΡΚΟ . Καλούμε λοιπόν τη κυβέρνηση να διαθέσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε η ΛΑΡΚΟ να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, αλλά και την ανόρθωση της οικονομίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορχομενού θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στις 13/06/2020.
Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, στα Μ.Μ.Ε. και να κοινοποιηθεί στις Κοινότητες του Δήμου και στα Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Ορχομενός 28/05/2020

Ο πρόεδρος                                                                                              Τα μέλη


Print Friendly, PDF & Email