Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ / ΣΕ, στη Λαμία, η 1η Συνεδρίαση της Θεματικής Επιτροπής ” ΙΣΟΤΗΤΑΣ ” της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, υπό την Προεδρία της κας Ελένης Βάκα – Δημάρχου Χαλκιδέων και αποτελούμενη από τους : 1. κα Παρασκευή Κάραλη – Δήμαρχο Ορχομενού, Αντιπρόεδρο, 2. κα Ελένη Σύρου – Δημ.Συμ/λο Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας , 3. κα Ιωάννα Νταντούμη – Δημ.Συμ/λο Δήμου Λεβαδέων, 4. κα Γεωργία Γκαρίλα – Δημ. Συμ/λο Δήμου Καρπενησίου , 5. κα Ευμορφία (Μόρφω) Ρουποτιά – Δημ. Συμ/λο Δήμου Λαμιέων, 6. κα Ελένη (Λίνα) Ευσταθίου – Δημ. Συμ/λο Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού 7. κα Παρασκευή (Βίβιαν) Αργύρη – Δημ. Συμ/λο Δήμου Λαμιέων και 8.κ. Νικόλαο Λουπάκο –Δημ. Συμ/λο Δήμου Δελφών.

Οι θέσεις της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας για την ισότητα

Η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, δίνοντας προτεραιότητα και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στα θέματα της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων προτείνει τα εξής:

  • Δημιουργία ή ενίσχυση Γραφείων Ισότητας και Επιτροπών Ισότητας.
  • Χρηματοδότηση έργων δημιουργίας συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και ενίσχυση υφιστάμενων δομών και υποδομών με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, μέσω του ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014 – 2020. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τουλάχιστον μια δομή ανά έδρα Περιφερειακής Ενότητας.
  • Συμμετοχή της Π.Ε.Δ. και των Δήμων στο κίνημα «He for She». Διοργάνωση δράσεων για την προώθηση του κινήματος.
  • Εναρμόνιση με τις προβλέψεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα – Διεξαγωγή καμπάνιας ενημέρωσης προς τους Δήμους.
  • Ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στα Αυτοδιοικητικά Όργανα.
  • Ενίσχυση της προώθησης γυναικείας επιχειρηματικότητας με τη χρηματοδότηση δράσεων τύπου «Ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των γυναικών» και «Γυναικείας κοινωνικής επιχειρηματικότητας» από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
  • Υλοποίηση δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης, όπου θα προβλέπεται η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών ή/και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων για την ομαλή χρηματοδότηση, ακόμη και από εθνικούς πόρους, των προγραμμάτων βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για όλα τα παιδιά, για να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις ακόλουθες κατηγορίες μητέρων: άνεργες, κακοποιημένες, ευάλωτες κοινωνικά, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, οικονομικά αδύναμες κτλ.
  • Διεξαγωγή δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων με τη δημιουργία ή την ενίσχυση των δομών ισότητας μέσα στους Δήμους. Δημιουργία πολυετούς σχεδίου δράσης από την κάθε Δημοτική Αρχή, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να έχουν μόνιμο και πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί συστηματικά την άρση των διακρίσεων από το 1957, η χρηματοδότηση δύναται να ανακύψει από ευρωπαϊκά κονδύλια, με τη συμμετοχή για παράδειγμα της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στο πρόγραμμα Δικαιοσύνη ή Δικαιώματα, Ισότητα και Ιδιότητα του Πολίτη.
  • Εξίσωση των όρων και των δικαιωμάτων εργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
  • Ενίσχυση των Κέντρων Κοινότητας καθώς αποτελούν σημαντικό εργαλείο των Δήμων για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • Ενεργοποίηση δράσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως οι Ρομά.

Print Friendly, PDF & Email